3 dolog, hogyan váljon valóra egy újévi fogadalom!

gettyimages-1185389864-612x612.jpgSzilveszter van, eljött az éjfél. Elengedik az óévet és köszöntik az új esztendőt. Bizakodnak, hátha most „jobb” lesz, mint tavaly volt. Megfogadnak ezt-azt, mert milyen dátum is lenne alkalmasabb az újrakezdésre, mint január elseje, egy új esztendő kezdete. De vajon miért kötik pont ehhez a dátumhoz a legtöbben a fogadalmakat, és miért nem valósulnak meg mégsem elhatározásaik? Mi állhat a „sikertelenség” hátterében? A leggyakoribb újévi fogadalmak: „leszokok a dohányzásról, az alkoholról, a drogokról, vagy a szerencsejátékokról, kevesebbet játszom a számítógéppel vagy kevesebbet telefonozok, jobb tanuló leszek, többet és jobban fogok dolgozni”; hogy csak néhány nagyon gyakori „általános” újévi fogadalmat említsek. Mégis a nagy része ezeknek az újévi fogadalmaknak, elhatározásoknak kudarcba fullad. Ha azt gondolnák, hogy a dátum rossz, akkor tévednek. Ugyanis nem a dátum a legfontosabb tényezője egy fogadalom sikerének. Nem azon múlik, hogy mikor mondják ki, fogadják meg, hanem hogy a döntést követik e a tettek a cél elérése érdekében. A siker titka mindig az, hogy elég erősek-e ahhoz, hogy végigcsinálják, megvan-e a megfelelő, motiváló tervük arra, hogyan fogják megvalósítani a céljukat, hogy beváltsák fogadalmukat. Természetesen az is egy fontos kérdés, hogy a fogadalmuk összhangban van-e az önmagukba vetett hitükkel és erejükkel. Ha olyan fogadalmat tűznek ki célnak maguk elé, amelynek nem reális a kivitelezhetősége, akkor nem sok siker fogja koronázni a fogadalom megvalósítását.

Mi szükséges ahhoz, hogy siker koronázza erőfeszítéseiket?

Az első mindig a döntés. Ahogy a Mátrix című filmben is elhangzik, minden láncolat elején egy döntés áll… Új év, új szokások, sokan mondják…?! De valójában nincs jelentősége annak, hogy augusztus vagy december van, vagy éppen január elseje. Az új év kezdetétől természetesen kaphatnak új energiákat, de ettől a döntés, az elhatározás, amelynek belülről, mélyről kell indulnia még nem születik meg magától. Ahogy ilyenkor szokott lenni, hogy: „csak még ezt az egy utolsó szál cigarettát elszívom és utána leszokok a dohányzásról”… Vajon, ha kell az az utolsó szál, akkor van e elég erő a „döntés mögött”? Ha elhatároznak valamit, igazán, belülről, akkor már arra az egyre sincs „szükség”, mert már megszületett a döntés, és esélyt kapott a megvalósulásra. A kezdet tehát nem dátum függvénye, hanem hogy készen állnak-e arra, amit el szeretnének érni, és ahhoz valóban meghozták e a döntést.

A második az erő, az akarat, a hit. Egy gondolatból, egy érzésből indul a folyamat… Kitartás kell hozzá, belső erő, akarat, hogy NE csábuljanak el újra. Visszaesni nagyon könnyű, bármikor találhatnak okot a miértre. Könnyű ráfogni bármire, kifogásokat találni, hogy megint valami „olyan” dolog történt, ami meggátolta a sikerüket. De valójában, ha a kellő erő, akarat és kitartás megvan, akkor semmi vagy inkább senki sem állhat a fogadalom sikeres megvalósításának az útjába. A kudarc egyik legfőbb forrása bármilyen szomorú, vagy bántóan is hangzik, mindig önmagunk, és a magunkba vetett hit, erő, vagy a kitartás hiánya.

A harmadik pedig egy terv a fogadalom megvalósításához. Egy terv a kivitelezéshez mindig egyfajta ösztönzés, egy motiváció a döntés mellett a cél eléréséhez. A tervezés pluszban egy felkészülési állapot is lehet arra, hogy a döntés, a fogadalom megerősödjön. Természetesen egyik pillanatról a másikra is meg lehet hozni egy fogadalmat, spontán, és meg is lehet valósítani, ha kellő erőt érzünk hozzá és hiszünk magunkban. Vizsgálják meg, hogy valóban készen állnak-e a fogadalmukra. Ha megvan a döntés, a kellő erő és hit, és egy jó terv, akkor a fogadalom maga is erősebb alapokon nyugodhat, ezzel is megerősítve megvalósulásának sikerességét. Ha így tesznek, akkor január elseje is lehet a kezdés dátuma. Új esztendőbe lépünk, amikor új fogadalmak születnek. Újra nekivágnak a kihívásokkal tarkított utazásnak, amellyel közelebb kerülhetnek fogadalmaik megvalósításához. De vajon megvan a döntés, az erő és a terv a sikerhez? Ha igen, akkor már csak egy dolog van hátra, a tettek mezejére lépni, és akkor folyamatosan haladva siker koronázhatja az újévi fogadalmakat.

Eredményekben és sikerekben gazdag boldog új évet és megvalósult fogadalmakat kívánok.

Ha tetszett az írásom, kövessétek írói oldalam a Facebookon: @pollakjanosiroioldal