Szeretni jó, de nem mindegy hogyan?

gettyimages-501646960-612x612.jpgA 21. század, a kapcsolatok nagy átalakulása, a herceg fehér lovon már régen a múlté, ebben a mesében már senki sem hisz! Játszunk el a gondolattal, hogyan nézne ki ez a „mese” a mai világban? Hófehérke a kevés like miatt, amit a közösségi oldalán kapott a fotóira, súlyos depresszióba esik, és egy mérgező „csúnya vagy” komment után elájul és álomba merül. Több ezren próbálják feléleszteni bátorító szívecskés emojikkal, de senkinek sem sikerül. Majd egy, csak egy olyan lájkoló van, akinek a birtokában van az „életre keltő emotikon”, amelyet Hófehérke mobiljára elküldve felébred, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak…

Viccet félretéve, napjainkra az új média megjelenésével már a megismerkedés is teljesen átalakult. Egy párkapcsolatban a személyes kommunikáció sokkal kevesebb teret kap, nem figyelnek oda egymásra és nem is beszélgetnek egymással annyit a párok, mint régebben. Pedig egy párkapcsolatban az egyik legfontosabb alappillér a kommunikáció. Olyan sokszor eljátszottam már azzal a gondolattal, vajon jó volna-e néha belelátni a kedvesem fejébe. Tudni, hogy mikor, mire gondol, vagy egyszerűen csak hallani azokat a reakcióit vagy ötleteit, elképzeléseit, amelyek csak halkan, suttogva jelennek meg a gondolataiban. Megfogalmazódott bennem egy kérdés ezzel kapcsolatban: Ha hallanám, vajon melyikünk jönne hamarabb zavarba?

Egy jól működtetett komoly párkapcsolatban, házasságban alapvetően napi szinten megpróbálják kitalálni egymás gondolatait. Igyekeznek egymás kedvében járni, örömet okozni a másiknak, és gondolkoznak kedves meglepetéseken, programokon, még akkor is, ha sokat dolgoznak. Ellenben egyáltalán nem biztos, hogy minden esetben jól sikerülnek ezek a hasraütésszerű ötletek. Előfordulhat, hogy sok erőfeszítésbe és időbe telhet, mire azt gondolják, hogy a „legjobb” programra vagy meglepetésre rátaláltak a párjuknak. Vannak, akik több variációt, lehetőséget is kitalálnak. Nekik általában van egy „A” tervük, és esetleg még egy „B” terv is. Ez vagy beválik, vagy nem. Mi történik, ha nem válik be egyik sem, akkor mégis hogyan lehet a legegyszerűbb módon megtudni a „tutit”? Amivel biztos, hogy nem lőhetnek bakot, vagyis sikeresen eltalálják a társuk vágyait, gondolatait, hogy mit szeretne, hogyan szeressék? Íme, egy kézenfekvő megoldás: kommunikációval, meg kell kérdezni tőle.

Most biztos többen ezt gondolják: Na ne már, hiszen ez annyira „gagyi”! Tényleg az a megoldás, ha leültetik és megkérik arra a társukat, párjukat, hogy mondja el, mire gondol, mire vágyik? Hihetetlen, de így van! Több, hasraütésszerű megoldással is lehet próbálkozni. A kérdés, hogy mennyire lesznek eredményesek. Egy kedves hölgy ismerősöm azt mondta, hogy ha egy férfinak el kell mondani, hogy mire vágyik egy nő, akkor azt a kapcsolatot „megette a fene”! Azért itt álljunk meg egy pillanatra! Vizsgáljuk meg ezt a dolgot egy más szempontból, például:

  • Ha egy nő szereti a virágot, de allergiás a liliomra, amit önök sosem kérdeztek, akkor örülne egy szép csokornak belőle?
  • Ha egy férfi nem szereti az erősen fűszeres ételeket, de a meglepetés egy indiai vendéglőben egy vacsora, akkor jól érezné ott magát, szeretne ott enni?
  • Ha egy nő gyengéd romantikára vágyik, örülne a legújabb pszicho-horror filmnek egy moziban?
  • Ha elfáradt a hét végére a munkában, és csak egy forró fürdőre és egy meghitt beszélgetésre vagy összebújásra vágyik, szervezzenek neki egy őrült estét a barátokkal?

Sorolhatnám még azokat a „baklövéseket”, amelyeket akkor követhetnek el, ha nem tudják: mi kell a másiknak… Bármennyire is furcsa és meglepő, de a legbiztosabb tippet akkor kaphatják, ha megkérdezik a párjukat, hogy mire vágyik. Puhatolózzanak, bátran faggassák ki, és teljesítsék a vágyait a párjuknak úgy, ahogyan azt Ő szeretné! Hiszen mindenki arra vágyik, hogy úgy szeressék, ahogy azt ő szeretné, még akkor is, ha ezt nem vallja be. Ez az egyik alapja egy boldog házasságnak, egy hosszú és komoly kapcsolatnak. Persze most ne arra gondoljanak, hogy ha egy több millió forint értékű ajándékot kérnek, akkor azt másnap meg kell venni neki, mert ez nem erről szól. Hanem a szeretetről, a figyelemről, a törődésről, vagyis a kapcsolatról, és azon belül is a kommunikáció fontosságáról. Arról, hogy mennyire ismerik egymást, és arról, hogy hogyan szeretik a társukat a mindennapokban, mert lehet, hogy sokaknak ez furcsa, de nem mindegy!

Persze egy kapcsolat nem csak az egyik félről szól, éppen ezért egy nagyon fontos dologról ne feledkezzen meg senki: a férfiakról. Mert egy házasság, egy komoly párkapcsolat olyan, mint egy életre szóló társasjáték, viszont ebben a játékban mindketten csak akkor nyerhetnek, ha bátran és őszintén betartják a szerelem rózsaszín játékszabályait.

Hölgyeim! A társuknak is vannak vágyaik! A férfiak is szeretik, ha úgy vannak szeretve, ahogy ők szeretnék, ha az ő vágyaik szerint szeretik őket. Vajon a hölgyek tudják, hogy mi kell egy férfinak?

Ha biztosra akarnak menni, kérdezzék meg tőle. Beszélgessenek vele nyíltan és őszintén. Ha szeretnek játszani, tegyenek egy próbát, és írjanak össze kezdésnek öt dolgot, ahogy önök szerint a párjuk szereti, ha szeretve van. Ha van bátorságuk, adják oda neki, ha nincs, próbálják ki mindet, amit leírtak, és meglátják az eredményt. Nem tudnak leírni ötöt sem? Akkor valójában nem is tudják, mi kell a párjuknak… Mi történik, ha van, de nem működik az öt dolog? Akkor egyszerű a megoldás: Meg kell vele beszélni, meg kell tőle kérdezni, személyesen, szemtől szemben…

Ne féljenek játszani, ne féljenek megkérdezni, kommunikálni, ne legyen ez „ciki”. Ha nincs más megoldás, írjanak mindketten egy listát, hogy ki, mit és hogyan szeretne, és adják oda a másiknak. Készen állnak a meglepetésre, és el tudnák fogadni szeretettel, és meg is tudnák tenni a leírtakat? Képesek rá, hogy úgy szeressék a párjukat, ahogy ő szeretné, hogy szeressék? Tegyenek egy próbát!

Ez egy igen komoly teszt is lehet, hogy mennyire ismerik és mennyire szeretik egymást.  Még…

Jó játékot kívánok!