Megcsalás vagy Romantika?

gettyimages-909349310-612x612.jpg

A 21. század, az online világ Kánaánja, az azonnal kielégíthető ingerek, a tiltott vágyak és a titkos chatháborúk földje. Manapság elmondhatjuk, hogy aki meg akarja csalni a párját, annak nincs túl nehéz dolga. Még akkor is kijelenthető ez a tény, ha nem feltétlen kell hozzá a technika vagy a közösségi média. Bár amíg régebben csak személyes ismerkedés formájában történhetett meg egy ilyen viszony kialakulása, addig a mai világban már online is megtörténhetnek az első lépések. Persze ehhez kell az is, hogy az egyik, vagy akár mindkét fél valamiért máshol keresse azt az érzést, izgalmat vagy egy kalandot, amit a saját párkapcsolatában nem tud vagy nem akar megélni. Ez legtöbbször arra készteti, hogy belevágjon egy új, titkos viszonyba. Ingerekből nincs hiány a mai világban, hiszen mindkét nem képviselői megtalálhatják a számukra első gondolatra izgalmasabbnak tűnő, újabb ingerekkel tarkított vágyat, titkos kalandot.

De mi az, ami miatt ez egyáltalán eszébe jut bárkinek egy párkapcsolatban? Miért lépnek a hűtlenség mezejére az emberek? Azt mondják, ha valaki kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatban él, akkor meg sem fordul a fejében ez a lépés. Miért teszik meg mégis az emberek?  Valahogy mindenkinek mást jelent az, hogy boldog párkapcsolatban él. Sok esetben a biztonságos egymás mellett élést összekeverik azzal, hogy boldogságban élnek. Jobb esetben mindenük megvan, ha megtehetik eljárnak néha ide-oda, alkalmanként csinálnak közös programot, de nem igazán törődnek a másikkal vagy érdeklődnek iránta, valójában nem is együtt élnek, hanem sokkal inkább csak egymás mellett. Nem beszélgetnek, nem foglalkoznak egymással, és szépen lassan a párkapcsolat ellaposodik, mert nincs benne változatosság. Eltűnik a romantika, ami pedig nagyon fontos az érzelmek, a szenvedély, és az izgalom fenntartása érdekében egy párkapcsolatban, csak sajnos ma sok ember számára ez már ciki(!), és itt el is bukik a párkapcsolat. Pedig a romantika az egyik kulcsa a boldogsághoz vezető ajtóhoz.

Mindannyian változunk, folyamatosan, és ezáltal a párkapcsolatunk is változik velünk együtt. Mások lesznek az igényeink, mások az érdeklődési köreink, és megváltozik a hozzáállásunk is bizonyos dolgokhoz. Ha nem foglalkozunk eleget a párkapcsolatunkkal, akkor beléphet az új varázsa, egy hirtelen újfajta inger, az izgalom szerepe. Persze sokkal „könnyebb” egy új, izgalmasabbnak gondolt kalandot keresni, mint folyamatosan tenni a meglévő, de változó párkapcsolatért, hogy megmaradjon benne a boldogság, a romantika, a szeretet és az egyensúly. Viszont a kérdés az, hogy ha valaki mégis bevállalta, és megtette, belement egy új kalandba, akkor az milyen hatással lesz az otthoni kapcsolatára. Képes lesz-e ezzel utána együttélni, vagy megteszi újra és újra. Ha képes így tovább élni, és meg is teszi megint, akkor miért marad abban a kapcsolatban, amelyben nap, mint nap él? Miért nem mer változtatni, ha az nem felel meg neki, miért nem vállalja fel ugyanúgy, hogy csak biztonságban él, de nem boldog, ahogy az új kalandot, a megcsalást – titokban – bevállalta?

Persze ez nagyon nehéz, felvállalni az igazi felelősséget a tetteinkért, és annak vállalni a lehetséges következményeit. Mert az emberek félnek szembenézni önmagukkal, amit tettek, az igazsággal, és annak lehetséges következményeivel. Félnek az újrakezdéstől vagy éppen a folytatástól, amely jobbá-tételéért nem akarnak tenni. Éppen ebből kifolyólag sok ember él olyan párkapcsolatban, amelyről azt gondolja, hogy boldog bennne, pedig nem az. Tehetne érte, hogy tényleg boldog legyen, de nem akar, mert úgy érzi biztonságban van. De ettől még nem boldog! Legtöbb esetben csak azután derül ki, hogy nem volt boldog abban a kapcsolatban, miután több év után vége lesz. Ritka esetekben még az is előfordulhat, hogy egy új, izgalmasnak gondolt kaland ébreszti rá az egyik felet arra, hogy a kapcsolata már nem működik, - persze ez semmilyen esetben sem jelenti azt, hogy meg kell csalni a másikat, hogy erre ráébredjen!!! De az új kaland varázsa sokszor megtévesztő szemüveget kölcsönözhet a meglévő kapcsolatával szemben. Vagy épp ellenkezőleg, belegondol, hogy mit tett, és elgondolkodik, hogy mit és hol rontott el… Ez is ritka, de ezt a hibáját még fel is kell vállalnia, a következményeivel együtt…

Ezért inkább hazudnak és tovább titkolóznak a felek, mindkét fél, aki ebben benne van, ahogy a világ is tele van hazugsággal és elferdítéssel.  Elég, ha megnézzük a közösségi oldalakat, ahol az agyonretusált, tökéletesre javított fotóktól kezdve a „hű, de boldogok vagyunk” érzésig mindenféle hazugságot megosztanak magukról az emberek, csak hogy úgy látszon, hogy milyen jól vannak, pedig a valóságban ez legtöbb esetben teljesen másképp van. Az interneten megjelenő varázslatos partnerkereső portálok is tele vannak hazugsággal, pontosan a kalandok keresése miatt. Az ingerek a kalandokra folyamatosan jelen vannak, és az emberek leélik az életüket egy olyan párkapcsolatban, amely hazugságokra épül, pedig talán lehetne jobb is, ha tennének érte. Viszont inkább megelégednek a biztonságosnak hitt egymás mellett élés állóvizével.

Az igazsághoz vezető út nem könnyű, és ha egyszer rálépsz, onnan nem fordulhatsz vissza. Viszont sok nehézség, elfogadás, és alázat vár rád a lehetséges megbocsájtás előtt. Te mit választanál a megcsalás helyett? Vagy olyan bátor, hogy tegyél a párkapcsolatodért, hogy megéld a benned élő érzéseidet a pároddal? Mit tehet két ember, ha igazán szeretik egymást azért, hogy elkerüljék az új, titkos kalandokat, hogy megmaradjon a párkapcsolatukban a tűz, a szenvedély, az izgalom, hogy boldogok maradjanak? Először is ismerjék meg igazán egymást, beszélgessenek, minden nap! Tudják meg kinek mi az igénye, mit szeret és mit nem szeret a másik. Éljenek meg romantikus pillanatokat, helyzeteket, mert egy párkapcsolatban nagyon fontosak a közös élmények, kell a varázs, kell a szenvedély, és kell a bizalom, az őszinteség. Persze külső ingerek egy új kalandra mindig lesznek, és valószínű, hogy egyre intenzívebben, ahogy a technika fejlődik és a világ is változik. De egy hosszútávú, boldog kapcsolatért tenni kell, ápolni kell, foglalkozni kellett vele a múltban is, fontos itt a jelenben is, és a jövőben még inkább tenni kell érte.

www.pollajk.hu

Facebook: Valódi ROMANTIKA a 21. században.