Egy gyermek karácsonya a 21.században

gettyimages-497216088-612x612.jpgKözeledik a karácsony…

A szeretet ünnepe, ahogyan sokan nevezik. „Az” ünnep, amelyet minden gyermek alig vár, hiszen a téli iskolai szünet mellett megkaphatják a hőn áhított ajándékot, amely leginkább a szívük vágya. Korosztálytól függően igazi Kánaán kínálkozik a mai gyerekek számára, hogy milyen ajándékot is kérjenek a „Jézuskától”. Sokszor eszembe jut az én gyermekkorom, mennyire vártam, hogy megszólaljon a csengő vagy a Mennyből az angyal, és utána megrohamozhassam a karácsonyfa előtt elhelyezett, szépen becsomagolt ajándékokat. A 21. században nincs könnyű gyermekkora a gyerekeknek, nagyok az elvárások, sok az információ, és a rengeteg külső inger hatására bizony nem biztos, hogy olyan karácsonyi ajándékot választanak, amellyel a gyermekkorukat valóban élménydúsabbá, izgalmasabbá tehetik. A rengeteg technikai eszköz, a közösségi oldalak és a média befolyásoló ereje komoly hatást gyakorol a választásban a mai fiatalokra, gyermekeinkre.

Ma már nem ritka, hogy egy 10-12 éves kiskamasz – a nagyobbakról már nem is beszélve - nem társasjátékot, kreatív dolgot, vagy valamilyen élményt kér a fa alá, hanem egy új okostelefont vagy egy játékkonzolt, a hozzá tartozó legújabb játékot, egy vr szemüveget, esetleg egy tévét a szobájába. A mai digitalizált világban bizony ez teljesen megszokott, sőt, sajnos egyes platformok szerint már-már teljesen normálisnak is mondható. Az viszont elgondolkodtató, hogy vajon mit fognak mesélni majd ezek a gyerekek, ez a generáció, már szülőként a saját gyermekeiknek arról, hogy milyen volt a karácsony az ő gyermekkorukban, vagy egyáltalán milyen volt a gyermekkoruk? Sokat gondolkodtam kétgyermekes szülőként, hogy ezek az ajándékok, ugyanolyan mértékben megadják gyermekeinknek azt az élményt, amelyet majd örömmel, és lelkesen mesélnek el később az ő gyermekeiknek? Adja magát a kérdés: - hogyan kaphatják meg gyermekeink a valódi figyelmet, az önzetlen szeretetet, és a kellő törődést? A felnőttektől; a szüleiktől, a családtagjaiktól, a nevelőiktől – és nem a technikai eszközöktől… Persze a karácsonyt éppen ezért várják, hátha a szép ünnepi csomagban a vágyott ajándék néz vissza rájuk.

Miután kibontják az ajándékot, természetesen azonnal meg kell élni az újdonság kínálta varázslatos élményt. Ez régebben is így működött, ahogy néhány háztartásban még ma is jelen van. Hiszen például egy jó társasjáték összehozhatja a családot. A nevetés, a személyes kommunikáció, a közös öröm és a valódi minőségi idő, amelyet együtt élünk meg olyan értékeket adhat gyermekeinknek, amellyel a későbbiekben sokat segíthetünk a felnőtté válásukban, a szocializálódásukban. Ellenben a legújabb technikai eszköz is megadja ugyanezt az élményt, együtt, közösen, vagy inkább elvonulnak a gyerekek és a virtuális világ, a közösségi média pillanatok alatt beszippantja őket? Ezáltal a várva várt ünnep, amelyet addig szeretetben töltöttek el, el is veszítette a fontosságát és a személyességét? A karácsony, az egész évben legjobban várt ünnep, amikor együtt van az egész család, és természetesen a szülők megpróbálják a legjobban dédelgetett álmait megvalósítani a gyermekeiknek, ajándék formájában. A kérdés az, vajon a szeretet ünnepén milyen ajándékot adjunk gyermekeinknek? Olyat, amelyek még jobban elterelik önmagukról a figyelmüket, vagy olyat, amelyek valódi, és személyes élményeket kínálnak nekik? A választás mindenkinek a saját döntése. Természetesen ez erősen pénztárcafüggő is, hiszen nem mindenki teheti meg, hogy karácsonykor több tízezer forintért vásároljon karácsonyi ajándékot gyermekeinek. Akik pedig megtehetik, adódik a kérdés, hogy abból az összegből, amelyet rá tudnak szánni az ajándékra, azt milyen ajándékra költik, hogy a gyermek igazi karácsonyi élménnyel gazdagodjon, a szeretet mellett. Mert nem minden esetben a legdrágább ajándék a legjobb, és ez leginkább emberi, és értékrendi kérdéseket vet fel. A 21. században a karácsony ünnepe a mai generáció számára leginkább erről szól, az ajándékokról, nem pedig az ünnepi hangulat, a család és a szeretet fontosságáról. Pedig a gyerekek számára fontos, hogy valódi, igazi élményekkel gazdagodjanak, mert vágynak rá, még ha ezt nem is mindig mutatják ki. Mert egy tárgyat mindig lecserélnek, hiszen jön egy újabb. Viszont egy valódi, igazi élményt már nem vehetnek el tőlük, az nem törlődik, megőrzik, és pozitív, építő hatással van a jövőjükre, amire szívesen emlékeznek majd vissza, és mesélik örömmel mindenkinek, akivel találkoznak. A karácsony mindenhol már önmagában is egy ünnep, egy szimbólum a világban. Figyeljenek rá, hogy ez így is maradjon, hogy gyermekeik számára ne csak az ajándékozásról szóljon ez az ünnep.  

Szeretetben, valódi élményekben és örömteli ajándékokban gazdag, boldog, békés ünnepeket kívánok minden kedves olvasónak.

Amennyiben tetszett az írásom, és szívesen olvasnák hasonló témákban további cikkeimet, akkor keressék a blogomat, neoblogja@blog.hu, vagy kövessék írói oldalam a Facebookon: @pollakjanosiroioldal.