Lehetőség a pánik mögött

gettyimages-1038975072-612x612.jpg

Jön a jó idő, apró léptekkel kopogtat a tavasz, de az emberekben nincs meg a „hurrá hangulat” a nyiladozó virágok színes kavalkádja vagy az egyre több napsütés és a melegedő időjárás miatt. Elérte a hazánkat is egy helyzet, amelyet azért véleményem szerint picit túltöltöttek pánikkal. Lehet olvasni és hallani is híreket arról, hogy milyen veszélyes ez a vírus, és természetesen a szükséges óvintézkedéseket is meg kellett tenni, ami teljesen érthető, viszont megnézve például néhány orvos, vagy esetleg az átlagnál felkészültebb, képzettebb emberek véleményét, már inkább picit túlzásnak érzem. Dr. Lenkei Gábor írása és véleménye erről a helyzetről, amelyből csak egy részletet idézek: - A média hajmeresztő viselkedése sokkal veszélyesebb, mint a koronavírus. Van járvány. A média hatalmas „hisztériakeltés járványa” szedi az áldozatait.

– A Doktor a saját közösségi oldalán a vírussal kapcsolatos érdekességeket és tényeket is felsorol a posztjában, alátámasztva véleményét. Azért erős túlzással sem mondható világvégének a helyzet, bár az embereken mégis ezt a hangulatot érzem, ahogy azt a médiában is tálalják. Magyarország is megtette azt, amit elővigyázatosságból meg kellett tenni, bezártak az iskolák, a sportlétesítmények, és minden nagyobb tömeggel járó tevékenységet megszüntettek. Viszont ettől a pánikhangulat nem szűnt meg azoknak, akik hisznek benne. Ezt a helyzetet viszont meg is lehet fordítani, és meglátni ebben a helyzetben is a lehetőséget. Nem arra gondolok, hogy felvásárolták a kézfertőtlenítőket és a szájmaszkokat, amelyet csomagban már 3-4000.-(!) forintért árulnak a „leleményesek” némelyik vasútállomáson, hanem például a Home-office lehetőségeire, amelyet anno Newton is kihasznált. 1966-ban, amikor a pestis járvány miatt bezártak mindent, és nem mellékesen még tűzvész is tombolt Londonban, unalmában felfedezte a gravitációt és megteremtette a modern optikát, írt, kísérleteket tervezett és a kertben az almafa alatt üldögélt.

Persze ezzel nem azt mondom, hogy mindenkinek fel kell találnia valamit, csak azt, hogy nem kell teljesen bezárkózni. A mai digitalizált világban most még inkább tudni kell helyén kezelni a hírekben az igazságtartalmat, a rejtett pánikot. Tény, hogy sok mindent bezártak és az emberek egy részének az otthoni munkája mellett most a gyermekek is otthon vannak, és online tanulnak. De ettől az élet még nem állt meg, csak picit átalakult az intézkedések miatt. Ellenben vannak dolgok, lehetőségek, amelyeket senki sem tiltott be, mint például a családdal történő szabadtéri programokat, kirándulásokat, vagy a vidám társasjátékozást, az olvasást, persze nem a média negatív híráradatát vagy a közösségi oldalakat, hanem valami építő jellegű olvasmányt, valamint a nevetést, amely még jobban összehozhatja ebben a helyzetben az embereket. Itt jön a kérdés, hogy: - De kinek van kedve nevetni ebben a helyzetben? Azoknak az embereknek, akik nem a negatív hírekre koncentrálnak, hanem megkeresik a lehetőséget ebben a helyzetben is. A személyes kommunikáció, a beszélgetés öröme újra felértékelődhet, ahogy az együtt, figyelemben eltöltött idő értéke és hasznossága is. A gyermekeink, a családunk, a szeretteink biztosan hálásak lesznek azért, hogy a mostani helyzetben több időt, figyelmet és törődést kaphatnak tőlünk vagy egymástól! Ezen kívül pedig ott van még a fejlődés és a tanulás lehetősége, akár együtt, közösen a gyerekekkel vagy egyénileg. Ahogy Newton is tette unalmában.

Persze minden csak hozzáállás kérdése, hiszen lehet minden percben azzal is foglalkozni, hogy reggeltől-estig frissítve csak azt olvasgatjuk, hogy mik az új hírek, és továbbra is beleragadni a pánik hangulatába. Kell a tájékozódás, ez tény, de attól még, hogy egyfolytában azt lessük, mi történik, attól nem válik jobbá a helyzetünk. Tenni viszont lehet azért, hogy ebben a szituációban is megtaláljuk azt, hogy hogyan tudjuk hasznosan eltölteni az időt. Persze most még nagyobb az esély arra, hogy a digitális eszközök használata sokkal jobban előtérbe kerül. A közösségi média használata is bizonyosan megnövekszik, és nemcsak a gyerekek és a fiatalok körében, akik most otthon maradtak. A kapcsolattartás miatt most még többen használják majd a közösségi kommunikációt, az újmédia eszközeit, ami a későbbiek folyamán hordozhat némi veszélyt is magában, mert tudjuk, az ember könnyen függővé válik. Éppen ezért fontos, hogy megmaradjanak a valóság talaján, és ne vigye el őket a közösségi médiában megjelenő híráradat. Mi magunk vagyunk a felelősek azért, hogy ma hogyan érezzük magunkat, és a legtöbb helyzetből pont az a valami hiányzik, amit mi nem teszünk bele. Sokan kétségbe esnek most, hogy egy ilyen hirtelen változás történt, de tudatos gondolkodással ki is lehet használni ezt a helyzetet. Vedd észre a lehetőségét annak, hogy ebben a helyzetben is vannak olyan dolgok, amelyek építő hatást gyakorolhatnak az életedre, ha teszel érte, de ez csak rajtad múlik