Barátság a 21. században

baratsag.jpg

Sok ember vesz körül bennünket a mindennapjainkban, és az életünk rögös útján is különböző emberekkel kerülünk kapcsolatba. Ismerősök jönnek, haverok mennek, a világ változik, és csak nagyon kevés ember marad mellettünk, aki nem tartozik a családunk körébe. Ők a barátok. Egy igazi barátság több, mint egy ismeretség, túlmutat a haverság pajkos és néha őrült mókázásain, és tudjuk, hogy egy igazi barátra mindig, minden helyzetben számíthatunk, bármiről is legyen szó. Egy igaz barátság kialakulása nem egyik pillanatról a másikra történik, bár néha talán már az első pillanatban tudjuk, hogy ő lehet majd a barátunk, és benne megbízhatunk. Persze a csalódás is benne van a pakliban, hiszen mindannyian változunk. Egy barát kiérdemli a bizalmat, és akkor is őszinte, amikor fáj, amit mond vagy tesz, de ott legbelül mindig tudjuk, hogy jót akar. Soha nem csap be, mert ha megteszi, akkor már nem barát, hanem valaki, aki visszaélt a bizalmunkkal. Igaz barátságból nincs sok, sokkal inkább kevés van belőle. Nem mindegyik szól egy életre, és nem biztos, hogy már gyermekkorunkban megtaláljuk az igazi barátokat.

A mai rohanó, felgyorsult világban, olykor nem könnyű összeegyeztetni, hogy mindenre és mindenkire maradjon elég ideje az embernek. Bár van az a mondás, hogy mindenkinek arra van ideje, amire ő akarja. Személyesen mégis egyre ritkábban találkozunk barátainkkal, és ha okokat keresünk, hogy miért van ez így, akkor mondhatjuk, hogy a technika mai modern eszközeinek a korlátlan és mértéktelen használata is szerepet vállal ebben. Ezeknek az eszközöknek a segítségével akár mindennap felhívhatjuk barátainkat, még videóhíváson keresztül is, vagy chatelhetünk velük órák hosszat. Mégis azt gondolom, hogy a személyes találkozást nem tudja pótolni semmi. Ez az új, trendi módja a „kapcsolattartásnak” pont azt az értéket veszi el egy barátságból, amely miatt az a számunkra fontos személy, vagyis a barátunk az egyik legfontosabb támaszunkká vált az életünkben. Karrier, munka, család, gyerekek vagy egyéb kreált, különböző okból eredő kifogásokat mindig találhatunk, hogy éppen most miért nincs néhány óránk személyesen találkozni a legjobb barátunkkal. Pedig néhány évvel ezelőtt még volt. Igaz, hogy akkor sokkal lassabb tempóban poroszkált a világ, akkor még nem volt mobiltelefon, közösségi oldal vagy chat lehetőség sem. Akkor „muszáj” volt, vagy inkább akartunk találkozni egymással, és talán éppen ezért volt olyan tartalmas, izgalmas, őszinte és hosszú távú is egy igaz barátság. Viszont az idő múlik, és nem lehet visszafordítani a kerekét. Ezt én is megtapasztaltam, mikor néhány hónappal ezelőtt a sokadik találkozónk sem jött össze egy nagyon kedves barátommal, és ekkor döbbentünk rá, hogy a csodálatos kisfia már 2 éves is elmúlt, és mindössze kétszer találkoztunk ezalatt az idő alatt. Persze beszéltünk rendszeresen telefonon, de amikor egy hónapja újra találkoztunk egymással, az más volt, tartalmas és személyes, valódi. Megfogadtuk, hogy minden hónapban legalább egy napot előre kitűzünk, amikor „kötelezően” találkozunk, mert fontosak vagyunk egymás számára, ahogy a barátságunk is az. Egy valódi, őszinte barátságot lájkokkal, emoji jelekkel, és telefonbeszélgetésekkel nem lehet hosszú távon fenntartani, ahogy semmilyen más kapcsolatot sem.

Az igaz barátság a mai világban nagyon ritka. Ki nevezhető barátnak? Biztos nem mindenki igaz barát a több száz vagy ezer ismerősből, akik a közösségi oldalakon be vannak jelölve, hiszen vannak olyanok, akivel talán egyszer találkoztatok, akkor, hogy lehetnétek barátok? Ahogy azok az emberek sem kivétel nélkül a barátaitok, akikkel együtt dolgoztok, együtt sportoltok, vagy a szomszéd, és a plázában a kedvenc bolti eladótok sem az. Persze lehetnek kivételek, mert az én egyik, máig is legjobb barátom anno a munkatársam volt. Egy barát hajnal kettőkor is barát, ha szüksége van rád, ott vagy és segítesz neki, és ezt ő is megtenné érted. Ne csak akkor legyen a „barátod” valaki, amikor el kell vinni téged valahova, mert mondjuk nincs autód, vagy amikor esetleg kölcsön kérsz, vagy ha sürgősen el akarod mondani a lelki bánatod, problémád, és ugyanígy fordítva is. A barátság kölcsönös, oda-vissza egyaránt egyensúlyban működik. Egy igaz barát sose hazudik neked, és te sem hazudsz neki, tanácsokkal lát el, de akkor is csak a te érdekeidet nézi, ahogy fordítva is így van. Ha hülyeséget csinálsz annak ellenére, hogy ő mást tanácsolt neked, akkor is a barátod marad, nem sértődik meg, és elfogadja, hogy te másképp döntöttél. Maximum röhögtök egy jót utólag, hogy mi sült ki belőle. Aki nem így tesz, ő maximum a haverod vagy egy „közelebbi ismerősöd”.

A barátság témájában itt van még az az örök dilemma, hogy vajon férfi és nő között létezik e barátság? Igen, létezik, nekem is van ilyen, és azt gondolom, hogy ez csak és kizárólag elfogadás, bizalom és érzelmi intelligencia kérdése. Lehetséges, hogy az egyik részről az elején több, mint a barátság volt a feltett szándék, de itt lép be az érzelmi intelligencia szerepe és fontossága. Mert az ellentétes nemű barátságot nem csak a barátoknak kell elfogadni, hanem az ő társaiknak is, akivel élnek.

Az igaz barátság ritka, mint a fehér holló, éppen ezért nagyon kell rá vigyázni és meg kell becsülni a mai világban. Ápolni kell a kapcsolatot, elsősorban személyesen.

Persze joggal fordul meg a kérdés bárkiben, hogy nekem, mint a cikk írójának vajon mennyi igaz barátom van és miért írtam erről a témáról cikket? Elárulom szívesen, mindössze három igaz barátom van, és a cikket azért írtam, mert azt tapasztalom, hogy a mai világban, a technikai fejlődés forradalmában, van olyan ember, akinek a mobiltelefonja a legjobb barátja. A karrier hajszolása, az emberek irigysége, az anyagi javak fontossága, és a kommunikáció, a kapcsolattartás elmodernizálódása egyre több olyan kapcsolatot tesz tönkre, amelyekről azt hitték, azt hittétek, hogy az „barátság” volt.

Egy igaz barát legfontosabb ismérve, hogy nemtől, kortól, hovatartozástól függetlenül mindig őszinte veled, segít, ha tud, amikor kell, meghallgat, tanácsot ad, támogat, és minden érdektől mentes, mert csak te számítasz neki, és a barátságotok, amely a kölcsönös, és őszinte bizalmon alapul, amit mindketten többször bizonyítottatok egymásnak. Találkoztok személyesen, mert fontos a személyes kapcsolat és a személyes kommunikáció megtartása.

Neked van igaz barátod a több száz lájkoló ismerősöd mellett, és te igaz barátja vagy valakinek?