Romantika helyett közösségi média és ingyen online szex a 21. században

gettyimages-1127406324-612x612.jpgA romantika az egyik legszebb dolog, érzés a szerelemben. Amikor az emberek a romantikáról beszélgetnek, - elsősorban a hölgyek - általában egy naplementés, összebújós, érzelmesen ábrándos kép, vagy egy gyertyafényes vacsora egy kellemes környezetben, ami eszébe jut sokaknak elsőre. Legalább is azokból a generációkból, akik még tudják, hogy a romantikát milyen érzés megélni, átélni. Bárhol rákeresünk a romantika kifejezésre, szinte mindig ott találunk benne néhány meghatározást, amelyek legtöbbször az ábránd, a szerelem, a meseszerűség, vagy a varázslatos környezet. Ha megnézünk egy romantikus filmet, akkor minden esetben az érzelmek a tetőfokon égnek, és szinte mindig tartozik hozzá egy „happy end” és természetesen szerelem és örömkönnyek is. Az viszont egy komoly kérdés, hogy a mai kor embere a virtuálisan irányított 21. században – kezdve a fiatalabb generációval – ezeket a csodálatos érzéseket meg meri-e élni a saját életében, vagy esetleg elnyomja önmagában, mert úgy látja, hogy ez már ciki a mai trendekben.

Az tisztán látszik, hogy a 21. században a romantika a kihaló félben lévő érzelmek és értékek közé tartozik. Sajnos fel lehetne sorolni még néhányat mellé… A romantika csak a személyes találkozások varázsában létezik, a pillanatban, amely igazi, őszinte érzelmeket képes kifejezni. Ellenben ma már legtöbbször sem a megismerkedés, sem pedig az udvarlás nem személyesen történik, hanem leginkább online, amely még inkább elveszi a romantika megélésének a lehetőségét. A szerelem első látásra picit ironikusan egy agyonretusált szelfire történik meg, vagy egy társkereső oldal félig hamis profilképére. Ami után majd jön a csalódás, - általában - mikor élőben találkoznak, ha eljutnak odáig egyáltalán. A digitalizált világban az udvarlás már sokszor csak chaten keresztül zajlik, virtuális virágcsokorral, szívecskés emotikonnal, személytelenül, és sok esetben még a szexting is hamarább megtörténik, mint egy személyes találkozás. Ez a trendi, ez az udvarlás a 21. század elején. Ezek után nem is nagyon várható el, hogy majd romantikázni fognak a kapcsolatban. Persze az is kérdés napjainkban, hogy kibír-e egyáltalán néhány hónapnál többet egy kapcsolat?

A mai rohanó, digitalizált világban sajnos az igény is egyre inkább lecsökkent a romantikára, az érzelmek megélésére és őszinte kifejezésére. Nincs se kedve, se ideje az embereknek romantikázni, hiszen a közösségi médiában, szinte azonnali információcsere és közönséges kifejezéssel élve azonnali kielégülés is várja őket minden pillanatban, ha úgy akarják. A közösségi médiát sajnos nem eszközként használják az emberek, hanem egyfajta életmóddá vált. A mai fiatalok nem tudnak randevúzni, nincs tapasztalatuk. Bár honnan is lenne, a közösségi médiából? Egy apuka mesélte, hogy a 14 éves kamasz fia elhívta randevúzni az egyik ugyanilyen korú lány ismerősét, aki erre úgy reagált, hogy rendben, tetszik neki az ötlet, de ne kettesben menjenek, mert ő erre még nincs felkészülve. Végül öten mentek el moziba és enni valamit fiúk, lányok vegyesen, és a két fiatal „randizós” nem is egymással beszélgetett, hanem mindenki mindenkivel.

A sok online támadási felület miatt nem érzik magukat biztonságban, és nem fizikális értelemben, hanem sokkal inkább érzelmileg. Egy „zrikálás” ma már nem fejeződik be, amikor kilépnek például a suliból, mert még utána is online non-stop folytatódhat. A mostani Y generáció teljes érzelmi káoszban él. Az érzelmi biztonsághoz fontos egyfajta érzelmi intelligencia is, amelyet a közösségi médiából éppen ellentétesen kapnak meg. Mégis mindenkivel megosztanak mindent a közösségi oldalakon, ha szakítanak, vagy ha éppen boldogok, bár ezeknek a posztolásoknak inkább a figyelemfelkeltés a célja, mert ez a trendi. Viszont ha valami olyan dolog kerül ki a közösségi oldalakra vagy akár egy csoportba, mondjuk egy randi után, ami valakinek ciki, az ismét lelki terhet rakhat rájuk, és nyoma is marad. Ezek után ne csodálkozzon senki azon, hogy nem érzik magukat biztonságban, és nem merik személyesen megélni és felvállalni az érzéseiket.

Sajnos a romantika a többi, idősebb generációk körében is erősen hanyatlik. A romantikát az sem építi és segíti, hogy a mai világban korlátlan internet hozzáférése van bárkinek, bármilyen tartalmú oldalakhoz. A felnőtt tartalmú oldalak, az ingyenesen nézhető online szexvideók a mai világban nem segítik a testi-lelki romantikát, eltorzítja az értékrendeket férfi és nő között. Tárgyiasítja a személyt és ezt a többség nem is tudja, nem is érzékeli, és sajnos nem is érdekli őket. Nem is fogják fel azt, amit néznek, hiszen senki sem beszél arról, - főleg a fiataloknak lenne fontos - hogy nem életszerű, amit látnak. Mivel könnyen hozzáférhető, benne van a pakliban, hogy ezzel a „téves és erőszakos hideg érzelmi világgal” fognak belemenni egy kapcsolatba. Ráadásul, ha kiderülne, hogy ilyen oldalakat néznek rendszeresen, az ciki lenne, éppen ezért sem beszélnek erről senkivel!

Azt sem mondja el senki, hogy az nem egy oktatófilm! Eltorzítja teljesen az értékrendeket, ha ebből ítélik meg a szexuális együttlétet, – főleg egy első alkalmat - és azt tartják majd az alapnak. Arról már nem is beszélve, hogy a fiatalok nagy része nem igazán arra vágyik, ami ott történik a képernyőn. Nincs elmondva nekik, hogy az életben, egy - kihangsúlyozom, normál értékrendet képviselő, mert ez a lényeg (!) - párkapcsolatban ez nem így történik, főleg nem tini korban néhány randevú után. Az őszinte érzelmek és a romantika, az sok esetben szóba sem kerül. Ráadásul a testkép kialakulása is nagyon fontos szerepet játszik a kamaszok életében, - és a felnőttek körében sem hat építőleg - hogy mennyire elégedettek önmagukkal, ezt csak halkan jegyzem meg. Belegondolva, ebben sincs segítségükre a közösségi média, az online szexoldalak nézegetése meg végképp eltorzítja bennük egy téves képpé, amit látnak, a plasztikai változtatások és a normál méretarányok eltúlzása által, de az egy másik téma.

Visszatérve a romantikához, azt gondolom, hogy nem kell feltétlenül eszköz a romantikához. Nem mindig kötelező a naplemente, vagy egy gyönyörű helyszín, hiszen a romantikához rád van szükség, a benned lévő érzésekre, a tűzre, a fantáziádra, és arra a döntésre, hogy te ezt megengeded magadnak megélni. Ezt az érzést megadod, elmondod és kifejezed a romantika által a párodnak, a társadnak, a szerelmednek. Hogyan? A benned lévő érzésekkel… A romantika nem más, mint egy szikra, amely beindítja a motort a szívedben és amely eljuttat a gondolatig, hogy cselekedj. A romantika TE magad vagy: amit meg mersz élni és amit ki mersz mutatni! Vagy amit elnyomsz magadban, mert szerinted és a mai világ trendje szerint is „ciki”! Egy szerelmes vers felolvasásával– a megírását nem merem említeni – kifejezni az őszinte, mély érzéseidet néhány kellemesen pislákoló gyertya fénye mellett, kettesben(!) a szerelmeddel, az giccs meg nyálas a 21. században, igaz? Szerintem nem az! A romantikára szükség van, még akkor is, ha ezt az emberek elfelejtették és nem merik megélni egy párkapcsolatban, mert a 21. században nem trendi.

Te mennyire vagy romantikus típus, tedd fel a kérdést magadnak: melyik rész vonatkozik rád a cikkből?

Hamarosan megjelenő szerelemes verses-képes könyvemmel is szeretnék segíteni a romantika érzésének megélésében a 21. században. Ha tetszett az írásom, látogass el Facebook oldalamra: Pol”lájk”. Közösségi érték(t)rendek, vagy Pollák János írói oldal. Jó olvasást kívánok.