Home office, párkapcsolat, romantika

gettyimages-1037291786-612x612.jpgMost kiderül… Ez egy húzós próba, hogy milyen erős egy komoly párkapcsolat, egy házasság, így, ebben a helyzetben, amikor a nap 24 órájában, heteken át, egyfolytában „el kell viselni a másikat”. Persze a párok foglalkozásától, munkájától függően ez változó lehet. Viszont ez az állapot sok családot érint, főleg úgy, hogy több családban sajnos felüti a fejét a bizonytalanság a jövővel, a megélhetéssel kapcsolatban is. Nem könnyű helyzet, és ahogy mondani szokták, a bajban derül ki, hogy mennyire erős egy kapcsolat. Hogyan lehet otthon egy ilyen helyzetet átvészelni, hogyan segíthet otthon ebben a hosszabb ideig tartó „bezártságban” a romantika? Mit tehetünk azért most otthon, hogy a kötelék, amely eddig összetartott egy párkapcsolatot, házasságot, az ne gyengüljön, hanem megerősödjön? Hirtelen megváltozott az együtt töltött idő hossza, és ez sok párkapcsolatban, házasságban szokatlan helyzetet idézhet elő. Érdekes ezt leírni, hiszen egy párkapcsolatban, egy házasságban azt gondolnánk, hogy arra vágyik minden ember, mivel társas lény, hogy minél több időt töltsön el együtt a társával, akit szeret, akit választott. Mégis most, amikor ebben a kötelezően „maradjotthon” szituációban ez megvalósult, meg kell tanulni helyén kezelni ezt a helyzetet.

A legfontosabb dolog a kommunikáció, fontos, hogy beszélgessünk egymással egy párkapcsolatban. Elsősorban arról, hogy milyen érzéseket vált ki ez a helyzet önmagunkból. Nagyon fontos, hogy meghallgassuk a párunkat, és Ő is minket, mert ebben a helyzetben az egyik legfontosabb dolog az, hogy megértéssel forduljunk a társunk felé, mert mindenkiből más érzéseket válthat ki ez a helyzet. Egy beszélgetés során nagyon fontos, hogy minden alkalommal ne csak üljünk és hallgassuk, amit a társunk mond, hanem egy-egy szóval válaszoljunk is neki, hogy érezze, fontos számunkra, amit mond, és érezze, hogy ott vagyunk nemcsak testileg, hanem lelkileg is.  A közös megbeszélés, a dolgok közös megtervezése, és persze már csak maga a beszélgetés is közelebb hozhatja egymáshoz a házastársakat, párokat. Természetesen kell az „énidő” is, nagyon fontos, amely nem más, mint az, hogy csak olyan tevékenységet csinál mindkét fél, amelyet egyedül végeznek, mondjuk egy-egy órácskát, vagy ahogy megbeszélik egymással. Ez azért fontos, mert mindenkinek kell egy kis szabadság, egy kis egyedüllét ebben az összezárt helyzetben, amikor csak önmagával foglalkozik, mert az építő hatást okozhat a kedvünkre, megemelheti a toleranciaszintünket vagy az életenergiánkat is. Ez lehet bármilyen tevékenység, elmehetünk egyedül sétálni, futni, beülni egy külön szobába olvasni, megnézni a kedvenc filmünket egyedül, vagy ha van rá mód, kiülni a kertbe, vagy kertészkedni, de lehet bármi, amiből úgy érezzük, hogy fel tudunk egyedül töltődni.

Lehet sok embernek furcsán hangzik, de ebben az összezárt helyzetben sokat segíthet egy kis romantika. Persze tudom, hogy most jön a kérdés, hogy: - Ebben a helyzetben kinek van kedve romantikázni, és egyáltalán így összezárva hogyan valósítsam ezt meg, és amúgy meg hogyan is segítene? Hogy van-e kedvünk valamit megtenni most, az csak a saját hozzáállásunkon múlik, és a romantikához nem kell túl sok minden, elsősorban Te és a párod, és persze egy kis fantázia. A romantikával olyan régi elfeledett emlékeket, érzéseket eleveníthettek fel, amelyek szeretettel töltenek fel, és amelyekkel akár új, szerelmes érzések is megjelenhetnek. Íme néhány ötlet, hogyan csempészhetsz romantikát most a párkapcsolatodba: Főzd meg a párod kedvenc ételét, teríts meg szépen, gyújts gyertyát az asztalon, bonts egy üveg bort vagy pezsgőt, és vacsorázzatok gyertyafénynél. Keressétek meg a legjobb nyaralásotokat, és nézegessétek meg a fotókat, idézzétek fel a legjobb pillanatokat. Keress szép idézeteket, vagy szép szerelmes verseket és olvasd fel neki, mondd el így, hogy szereted. Gyújts illatos mécseseket a fürdőszobába, és csak az világítson, majd hívd be magadhoz és zuhanyozzatok vagy fürödjetek együtt. Használd erre is a kütyüjeid, küldj neki egy szép vallomást emailben, vagy egy szerelmes üzenetet, vagy küldd el a közös, kedvenc zenéteket. Rendelj neki online valamilyen ajándékot, hozasd házhoz, hogy ő vegye át (csak fizesd ki előre!), és hagyd, hogy ő bontsa ki…

A lehetőségek a romantikára ebben az összezárt helyzetben is korlátlanok, csak a fantáziád szab határt neki. Ha nem is teszel meg minden nap egy romantikus dolgot a párkapcsolatodért, akkor is figyelj a párodra, mert ebben az időszakban a figyelemmel sokat tehetsz a párkapcsolatod, a házasságod megerősítéséért. Tudom, hogy most sok embernek otthon vannak a gyermekei is, és alig marad idejük bármire is, mert most Ők is kiemelt figyelmet igényelnek. Nekem is itthon vannak, de azzal, hogy látják, beszélgetünk, és foglalkozunk egymással, jó példával szolgálunk a számukra is ebben a senkinek sem könnyű helyzetben. Ez egy jó lehetőség arra, hogy még erősebb kötelék alakuljon ki a családokon belül, és hogy a személyes kommunikáció újra előtérbe kerüljön az emberek számára. Most a valóságban is kiderülhet, hogy mennyire erős a párkapcsolatod, a házasságod.